Starostlivo vyberané rodinné
talianske značky na váš stôl
Písal sa rok 1987 a mladý Massimo Zivieri sa spolu so svojím otcom a bratom rozhodol prevziať malé mäsiarstvo v centre Monzuna a začať tak históriu spoločnosti Macelleria Salumeria Zivieri. Všetky výrobky, ktoré Zivieri ponúka svojim zákazníkom, musia pochádzať len zo zvierat chovaných prirodzeným spôsobom a s veľkou pozornosťou venovanou ich blahu. Aby sa Massimo riadil touto intuíciou, rozhodol sa v roku 2001 vstúpiť do konzorcia La Granda, predsedníctva Slow Food pre piemontské plemeno hovädzieho dobytka, a v roku 2005 začal s polodivokým chovom ošípaných Cinta Senese, krátko nato aj ošípaných Mora Romagnola.
Mediterranea Belfiore – Tri sestry z rodiny Ciarlo – Simonetta, Emiliana, Antonella. Táto remeselná rodinná firma začala podnikať už od roku 1952 pod vedením ich otca Donata, pričom od samého začiatku kladú dôraz na ekologické produkty, ich kvalitu a chuť. Pod menom Mediterranea Belfiore u nás nájdete všetky možné druhy sterilizátov, od sušených paradajok, cez artičoky, olivy, až po zeleninové krémy. My sme mali možnosť vidieť aj výrobu a môžeme s čistým svedomím konštatovať, že to čo z týchto dám vyžaruje, dávajú aj do svojich neuveriteľných produktov.
Bufalcioffi – Táto mliekáreň bola založená v roku 1946 v Maiori rodinou Cioffi, neskôr v roku 1951 sa premiestnila do Casellina – Scandicci, a o ďalších 5 rokov do Cintolese – Monsumanno Terme, kde sídli až dodnes. Bufalcioffi používa kravské a byvolie mlieko pôvodom výlučne z Talianska, z ktorého vyrába rôzne mliečne výrobky – mozzarella, bufala, burrata, ricotta, typickým Campanským spôsobom. V Bufalcioffi sa rozhodli vyrábať výrobky tej najvyššej kvality a nemohli by to dosiahnuť, keby si prísne a výlučne nevyberali talianske suroviny najvyššej kvality.
Petralia Pistacchi je remeselná spoločnosť na spracovanie a spracovanie pistácií, ktorá bola založená v roku 1930 vďaka podnikateľskej iniciatíve Maria Petralia z Bronte, ktorý naučil svojho syna Biagia láske k svojej krajine a k tradícii: pistácie . Náš výrobný model sa vyznačuje priamym prístupom k celému dodávateľskému reťazcu, každodenným monitorovaním kvality nášho produktu, aby sme zaručili spokojnosť našich zákazníkov. Vášeň , skúsenosti , transparentnosť , spoľahlivosť a starostlivosť o našich zákazníkov sú silné stránky Petralia Pistacchi . Je nám cťou definovať našu výrobu ako „ remeselnú “, napriek tomu, že používame najmodernejšie strojové vybavenie . Považujeme sa za šťastie, že žijeme v Bronte , malej dedinke na svahoch Etny , že môžeme ponúknuť takýto mimoriadne jedinečný produkt.
Všetci členovia farmy majú hlbokú vášeň pre svoju prácu, v skutočnosti sú chovateľmi, farmármi, podnikateľmi a zamestnancami zároveň. Naše Parmigiano Reggiano, jedinečné svojou chuťou a organoleptickými vlastnosťami, sa vyrába výlučne z mlieka našich kráv: preto venujeme ich kŕmeniu osobitnú pozornosť. Aby sme získali vynikajúce mlieko, ktoré odborné ruky nášho syrára šikovne premenia na vynikajúce Parmigiano Reggiano, kŕmime naše kravy krmivom, ktoré aspoň zo 75 % pochádza z oblasti produkcie Parmigiano Reggiano, pričom aspoň 50 % tohto krmiva sa pestuje na tej istej farme, kde sa chovajú kravy. Naša oblasť pôvodu, naša pôda, naše krmivo a naše podnebie nám umožňujú produkovať mlieko, z ktorého vzniká Parmigiano Reggiano D.O.P., pretože práve silné prepojenie tohto syra s oblasťou jeho výroby ho robí jedinečným a nenapodobiteľným.
Spoločnosť Simonini založil v polovici 60. rokov 20. storočia Vittorio Simonini, ktorý spolu so svojou manželkou Angelou a neskôr s deťmi Robertou a Albertom stále pokračuje v podnikaní na príjemných kopcoch Langhirano s výhľadom na Valparmu, v malej rozprávkovej dedinke Castrignano. Valparma sa nachádza na úpätí toskánsko-emilských Apenín, Castrignano na ňu hľadí zo svojej 600-metrovej výšky a je bez priemyselných osád. Morský vietor, ktorý tu fúka a zaplavuje oblasť, vytvára ideálnu mikroklímu na sušenie a zrenie našich šuniek. Údolie, ktoré sa v minulosti venovalo poľnohospodárskej činnosti, si zachovalo všetky svoje vlastnosti a prenieslo ich do súčasnosti. Pre tých, ktorí prichádzajú do Castrignana, sa zdá, akoby sa zastavil čas, keď človek musel využiť svoje vedomosti a vynaliezavosť, aby získal svoj príjem. Šunka, ktorá v sebe nesie tradície a gestá rovnako staré ako územie, na ktorom sa dodnes vyrába.
Pastificio Gentile, založená v roku 1876, je jednou z historických remeselných tovární, ktoré preslávili mesto Gragnano svojimi cestovinami po celom svete. Gentile si aj dnes, v dobe moderných technológií, zachováva remeselné výrobné postupy, pozornosť venovanú každému detailu, od výberu surovín až po kontrolu výrobných fáz. Kontext, v ktorom továreň na cestoviny vznikla, je kontextom malého mestečka, ktoré sa výrobe cestovín venuje od 16. storočia, teda od čias, keď bola každá rodina nejakým spôsobom zapojená do tejto činnosti. Keď sa dnes prechádzate ulicami mesta, stále môžete vidieť, ako architekti, ktorí v 19. storočí navrhovali štvrte a budovy, koncipovali všetko tak, aby to bolo v prospech výrobných fáz, najmä procesu sušenia, ktorý prebiehal na uliciach v slnečnej Kampánii a vychutnával si vánok prichádzajúci od Neapolského zálivu. Všetky vyrábané formáty sú kreslené bronzom, vrátane veľkých klasických tradícií, ako sú paccheri alebo fusilli, a nových originálnych formátov.
Alfredo bol dohadzovač a jeho úlohou bolo sprostredkovať nákup a predaj hospodárskych zvierat a výrobkov medzi farmármi a mäsiarmi. V povojnovom Taliansku sa však mnohé veci mali zmeniť a práve v roku 1945 prišiel na scénu jeho syn Carlo, ktorý sa rozhodol otvoriť mäsiarstvo v malej dedinke neďaleko Mercatale. Okamžite pokračoval v otcovom obchode so zápalkami, ale začal aj sám spracovávať nakúpené produkty, ktoré pretváral na klobásy a iné výrobky na predaj v mäsiarstve. V 70. rokoch 20. storočia sa Valfredo, Alfredov vnuk, rozhodol urobiť ďalší krok a presťahoval mäsiarstvo do väčšieho centra Mercatale. V roku 2000 začal do rodinného podniku prispievať aj Alessandro, Alfredov pravnuk, ktorý sa rozhodol rozšíriť výrobu údenín a splniť normy predpisov ES, aby mohol svoje toskánske pochúťky predávať v celej Európe. Štyri generácie tak umožnili spoločnosti Macelleria Tozzetti stať sa tým, čím je dnes, rodinným podnikom, v ktorom môžete dýchať vášňou pre mäso a Toskánsko. Čo viac si môžete od mäsiarstva v Chianti priať?